Ordlista: Kollektivavtal är ett avtal som bestämmer dina villkor, rättigheter och skyldigheter på din arbetsplats. Ett kollektivavtal förhandlas och tecknas mellan arbetsgivare och det fackförbund som är aktivt på arbetsplatsen.
Fackförbund och kollektivavtal
De svenska fackförbunden arbetar alla med att förbättra lönenivåerna och arbetsvillkoren för sina medlemmar – detta är fackförbundens främsta uppgift.
Detta arbete drivs i första hand genom kollektivavtal som är avtal mellan olika fackförbund och enskilda arbetsgivare. Fackförbundens mål är helt enkelt att så många arbetsgivare som möjligt ska skriva under dessa avtal och på så sätt ge sina anställda minst den lön, de förmåner och de anställningsvillkor som kollektivavtalen har satt upp som rimliga.
När du är med i ett fackförbund har du därför mycket större möjlighet att få den lön och de arbetsvillkor som du har rätt till. Dessa avtal förbättras ständigt vilket ger dig hopp om en ännu bättre framtid.
Därför är det viktigt med kollektivavtal
Ett kollektivavtal kan man se som ett paket som ger dig som anställd trygga och schyssta villkor. Det finns många olika kollektivavtal som alla är anpassade efter den aktuella branschen och den aktuella arbetsgivaren. Det finns dock några punkter som ofta är återkommande i ett kollektivavtal. De går vi igenom nedan.
- Rättvis lön – Om man utför ett arbete ska man alltid få en rättvis lön. Det är en grundläggande rättighet! I ett kollektivavtal finns det ofta specificerat en minimilön och möjligheten att regelbundet ha ett lönesamtal med sin chef.
- Ersättning vid obekväma arbetstider – Arbetar man under helger, kvällar, jour, beredskap eller övertid ska man bli ersatt för detta. I ett kollektivavtal kan alla dessa punkter regleras så att man kan vara säker på att man får en rättvis ersättning.
- Pension – Är man anställd har man ofta tjänstepension – men inte alltid. I ett kollektivavtal kan tjänstepensionen specificeras så att villkoren ska bli så förmånliga som möjligt för den anställda. Det är en god investering för framtiden!
- Föräldraledighet – När man är föräldraledig får man en föräldrapenning av försäkringskassan. Som anställd kan man även få föräldralön, detta kan regleras i ett kollektivavtal.
- Försäkringar – Försäkringar för sjukdom eller skada under arbetstid kan förekomma i kollektivavtal.
- Utvecklingssamtal – I ett kollektivavtal kan rätten till utvecklingssamtal regleras. Detta är en viktig post då det ökar den anställdas inflytande på arbetsplatsen.
- Semester – Semesterdagar kan regleras i kollektivavtalet.
Det är alltså riktigt många viktiga poster som kan regleras i ett kollektivavtal. Gå med i ett fackförbund för att stödja anställdas rättigheter ytterligare och öka anställdas inflytande på sin arbetsplats och arbetssituation!